Monday, March 21, 2011

Journaille

Michel is niet de enige die zich ergert.

Een journaliste van La Dernière Heure wil de mensen ervoor waarschuwen dat ze voorzichtig moeten zijn als ze hun pin-code intikken op een ATM. Terechte waarschuwing.

Leest u even mee :

"Notre collègue s’est prêtée au jeu. Elle n’a pas exagéré sa posture face à l’appareil ni pris plus de précautions.
D’une main, elle tenait son sac. De l’autre, elle a introduit sa carte et tapoté son code. Comme à son habitude !
Placée derrière elle dans la file, j’ai dégainé mon téléphone. J’ai simulé la composition d’un numéro de téléphone alors qu’en réalité j’activais la fonction caméra. Ensuite, j’ai feint une conversation téléphonique. Placée en biais, derrière ma collègue, l’objectif de la caméra est clairement orienté vers le clavier du distributeur…"

Awel, kijk nu even goed mee naar het filmpje :

http://www.dhnet.be/infos/faits-divers/article/343568/attention-votre-code-secret-est-filme.html#embed_pos1

"Notre collègue" komt aan de ATM, steekt met haar gebruikelijke rechterhand haar kaart in de ATM, tikt met haar gebruikelijke rechterhand de pincode, en maakt een keuze met haar rechterhand op het touchscreen.

En dan bekijken we het filmpje. Inderdaad. Als je van rechts staat te filmen, dan zie je niet wat iemand met zijn rechterhand intikt. Dus dan maar even het filmpje heropgenomen met dezelfde collega die nu haar linkerhand gebruikt.

Kijk, dat is geen eerlijke journalistiek, dat is manipulatie. Als het niet lukt om met een GSM een code te filmen, hoe doen de professionals het dan? Het had volstaan om even 'ATM fraude' of 'fraude distributeurs de billets' te googelen om stof te vinden voor wel vijf artikels. Het had volstaan om even naar de persdienst van een willekeurige bank te bellen. Het had volstaan om naar Febelfin te bellen, of naar ATOS, voorheen Banksys. Of naar de financiële cel van de politie.

Neen dus. Gewoon het filmpje manipuleren. Zoiets kan toch niet?

(fyi: professionele criminelen gebruiken een miniminicameraatje dat ze ergens boven het klavier hangen. Dat combineren ze dan met iets wat de magnetische piste van je kaart copiëert, waardoor ze ook je kaart kunnen namaken. Dat heet skimming. En sedert begin dit jaar zijn ze daar in België niets meer mee, want je kan je kaart enkel nog gebruiken in landen waar de chip van de kaart gelezen wordt in plaats van de magnetische piste. Maar criminelen zijn inventief, als er geld mee gemoeid is, dus blijf uw code discreet intikken! )

0 comments: