Tuesday, August 4, 2009

Bidens

K heeft naast de vijver een bordertje aangelegd met bidens, een nederig geel bloempje. Dat blijkt een goede keuze: het kan goed tegen droogte, en trekt een massa vlinders aan. Vooral zandoogjes. Maar die zijn fotografisch niet interessant, omdat ze altijd met hun vleugels toe zitten, en de mooie kant zit langs binnen.

Maar door al die vlinders worden ook libellen aangetrokken. (libellen ├ęten vlinders). Er vloog hier gisteren een prachtig blauw exemplaar rond, maar het wou gedomme maar niet gaan zitten. Ik heb een kwartier lang met mijn camera van links naar rechts staan zwieren, maar geen enkele deftige foto.

Maar kijk, net toen ik moedeloos mijn apparaat wou opbergen, kwam daar een heel klein vlindertje aan gefladderd. Half zo klein als een koolwitje.Een bruin blauwtje. Dat is een vlinder van de familie van de blauwtjes, die bruin is. Er bestaat ook nog een vals bruin blauwtje, mocht u het nog niet verwarrend genoeg vinden.

Een bruin blauwtje (plebeius agestis), is hier redelijk zeldzaam, en een kwetsbare soort. Komt normaal voor in de duinen. Maar nu dus in mijnen hof. Alweer een reden om content te zijn.

0 comments: