Tuesday, February 2, 2010

Voeren en beloeren

Omdat Natuurpunt het zo schoon vraagt :Deze winter is er net als vorig jaar door de strenge koude een unieke kans om je tuinvogels te helpen en misschien zie je wel een speciale soort? Tel je opnieuw mee tijdens het weekend van 6 en 7 februari?
Vorig jaar werden in totaal 280.991 vogels geteld in 6.626 tuinen. De huismus was de talrijkste, gevolgd door de koolmees, de vink, de merel en de Turkse tortel. Gemiddeld kwamen er zo’n 11 soorten per tuin naar de voederplek. Voor de vink en de staartmees werden recordaantallen opgetekend. Gemiddeld werden de meeste vogels per tuin geteld in de provincie Limburg. De topgemeente was Brasschaat (Antwerpen) met 70 tuinen geteld.
Het volledige verslag kan je bekijken op http://www.natuurpunt.be/vvbrapport
Door de strenge winter is het aantal vogels in sommige tuinen sterk gedaald. Vooral de ringmus, de vink en de groenling lijken lokaal verdwenen. Is dat ook in jouw tuin zo of heeft de strenge koude opvallend veel tuinvogels aangelokt?
Om die antwoorden te verzamelen, hebben we jouw medewerking nodig. Met zonnebloempitten, pindanoten, vetbollen, broodkruimels en gemengd zaad help jij je tuinvogels en kan je plezier beleven aan het tellen. Op http://www.natuurpunt.be/tuinvogels vind je voedertips en de link naar het digitaal invulformulier.
Heb je zelf een fotografisch geheugensteuntje nodig om de talrijkste tuinvogels te herkennen of wil je familie, vrienden en kennissen warm maken voor de telling: bestel dan de gratis folder met foto's van de 24 meest voorkomende tuinvogelsoorten met een mailtje naar wim.vandenbossche[at]natuurpunt.be of telefonisch op 015-29 72 20. Je kan de folder ook downloaden of scrollen door de foto’s van de meest voorkomende en de iets minder talrijke soorten op http://www.natuurpunt.be/tuinvogels

0 comments: