Thursday, June 23, 2011

Het gerecht van de luie kok.


Men neme een gigot d'agneau.
Men neme een bol look.
Pel en snijd enkele teenjes in de overlangse richting. Maak royaal kleine sneetjes in de gigot, en schuif de snippers look in het vlees. Kruiden naar believen (lamskruiden, beetje komijn, peper, zout, ...). Strooi royaal verse takjes rozemarijn, oregano en thijm over het vlees. In hun geheel, jawel.
Zet een klein half uur in den oven op 180°.

Snijd ondertussen aardappelen in vieren (in lengterichting). Schillen mag, maar hoeft niet per se. Overgiet met olijfolie, en knijp er een halve citroen over uit. Even goed husselen, zodat ze mooi ingeolied zijn. Kruiden met gedroogde oreagno.

Snijd wortelen en flûte.

Snijd rode ui in twee, zonder te pellen, gewoon boven en onder het kontje eraf snijden.

Haal na het halfuurtje de gigot uit de oven. Leg het vlees even apart. Leg de halve uien, aardappelen, wortelen, een blaadje laurier en een halve citroen in de ovenschaal. Ruim peperen en zouteren. De rest van de teenjes van uw bol look even pletten met de platte kant van uw mes, en bij de patatjes leggen. Desnoods nog wat extra look erbij doen.

Het vlees erbovenop leggen. Scheutje olijfolie op het vlees.

En dat gaat voor een uur de oven in aan 165°. Als het wat te droog lijkt, af en toe een paar lepels rode wijn over het vlees. Eventueel halverwege wat doorgesneden olijven erop leggen.

Naar het einde toe kijken of de patatjes gaar zijn, en best het vlees er even apart uitnemen om een tiental minuutjes onder een alufolie tot rust te komen, terwijl de patatjes verder garen (eventueel oven iets hoger zetten). Paar sneetjes vlees afsnijden, en alle vlees weer bovenop de patatjes leggen.

Dan de ovenschotel zó op tafel zetten. En als je dan nog een Clos Poggiale uit 2006 daarbij kunt opentrekken, spreken je huisgenoten je voor de rest van de avond als "Jamie" aan.

1 Comment

miet said...

ik wil ook zo een jamie !!!